Popravci pretvarača na lokomotivama

U sklopu poslova na velikim i srednjim popravcima sedam diodnih lokomotive serije 1141, proizvedenih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Končar – Elektronika i informatika vrši obnovu, popravak i ispitivanje dvadeset diodnih ispravljača glavnog pogona i tri pretvarača pomoćnih pogona PJUT 135-D.

Diodni ispravljači su namijenjeni za napajanje vučnih motora lokomotive istosmjernim naponom (885V, 1250A). U postupku se ispravljači potpuno rastavljaju, detaljno čiste, obnavljaju se dosjedne površine na hladnjacima poluvodiča, sve električne komponente se kompletno ispituju te se vrši ponovna montaža dijelova. Neispravni dijelovi se zamjenjuju novima. Ispravljači imaju specifičnu konstrukciju koja pri montaži zahtijeva striktno pridržavanje procedure i redoslijeda radova. Nakon montaže se vrši kompletno ispitivanje ispravljača.

Pretvarači se također posve rastavljaju, dijelovi se detaljno čiste, elektronički uređaji, moduli i releji se zasebno ispituju, poluvodiči, kondenzatori, otpornici se provjeravaju na test uređajima, a na transformatorima i prigušnicama se obnavlja impregnacija. Nakon toga se svi dijelovi montiraju nazad u pretvarač te se on ispituje pod punim opterećenjem.

Diodni ispravljači i pretvarači su nakon obnove, popravka i ispitivanja spremni za daljnji dugogodišnji pouzdan rad na lokomotivama.

KONCAR-INEM-lokomotiva