Energetski pametne škole – Projekt povećanja energetske učinkovitosti u školama

 

Jučer je INEM u suradnji sa tvrtkom Odašiljači i veze u prostorijama Prirodoslovne škole u Karlovcu predstavio projekt naziva „Energetski pametne škole“ čijom je provedbom predviđeno opremanje škola pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje potrošnje energije, plina i vode, detektiranje kvarova te analizu prikupljenih podataka.

Prirodoslovna i Šumarsko-drvodjeljska škola u Karlovcu su među prvima školama u Hrvatskoj shvatile važnost održivog korištenja energije te aktivno krenule u ovaj pionirski projekt koji uključuje uštedu energije, a samim time i uštedu financijskih sredstava koje će moći pametno uložiti u nove projekte.

Cijela priča je počela još prije dvije godine kada je Grad Karlovac u suradnji s INEM-om i tvrtkom Odašiljači i veze pokrenuo pilot projekt SenzoriKA. Senzori su postavljeni u gradskom sustavu – u spremnicima su daljinski mjerili količinu otpada, u vodovodnim oknima potrošnju vode, na parkiralištu kod Zorin doma “brojali” slobodna i zauzeta mjesta, mjerili buku,…