Voda

Osigurati kvalitetan pristup vodnim resursima i danas je okosnica razvoja gradova i lokalnih zajednica. Upravo je to cilj KONČAR AMI sustava – osigurati održivu, sigurnu i pouzdanu opskrbu vodom uz minimalne gubitke.

KONČAR AMI nudi rješenja u najrazličitijim segmentima vodoopskrbe i odvodnje:  od crpnih stanica, preko opskrbljivača i distribucije do poslovnih i krajnjih korisnika te u konačnici odvodnje.

Ekonomičnost

Bolje planiranje i automatizacija sustava.

Smanjenje gubitaka

Nadzor sustava u stvarnom vremenu.

Unaprjeđenje sustava

Osmotrivost i pravednost.

Praćenje

Sanacija nepotrebnih gubitaka.

Pravednost

Korisnik plaća točno onoliko koliko je potrošio.

Mogućnost uštede

Uštede i do 40% (ovisno o energentu i načinu korištenja).

Za komunalne tvrtke

Uz ogromne uštede u troškovima očitanja, žalbama i pravovremene naplate, omogućuje otkrivanje curenja i smanjenje gubitaka i donosi pravednost u naplati te u konačnici stvara zadovoljnog korisnika. Integriran s poslovnim sustavom i sustavom naplate, KONČAR AMI osnova je napredne vodoopskrbe.

Za krajnjeg korisnika

KONČAR AMI također je od izuzetne koristi za krajnjeg korisnika koji želi imati svoju potrošnju pod kontrolom. Gdje god se nalazili potrošnja je dostupna u gotovo stvarnom vremenu i moguće je alarmiranje u slučaju curenja. Gubici su detektirani i sanirani, a naplata pravedna.

Zašto odabrati KONČAR AMI ?

 • Minimalni troškovi uz korištenje dalekometnog radia, postojeće GPRS ili Ethernet mreže
 • Interoperabilnost – očitanje mjerne opreme drugih proizvođača
 • Integracija sa drugim sustavima (naplata, krovni Energetski informacijski sustav E2)
 • Mogućnost Web hostinga
 • Automatsko slanje prilagođenih izvještaja i alarma
 • Minimalni CAPEX i OPEX troškovi
 • Hrvatski proizvod

Tehnički opis

KONČAR AMi sastoji se od sljedećih komponenti:

Programski paket za prikupljanje, pohranjivanje, obradu i vizualizaciju mjernih podataka, a sve s ciljem potpunog nadzora nad potrošnjom energije kao osnovnog preduvjeta za uštede. U punoj funkcionalnosti dostupan je putem internetskog preglednika. U slučaju ugovaranja Web Hosting usluge, smanjuju se troškovi implementacije (nema ulaganja u servere i mrežnu opremu) i operativni troškovi jer mi preuzimamo brigu o održavanju sustava.
Modularni uređaj koji prikuplja podatke s Brojila, Registratora ili Obnavljača signala te ih prenosi prema MARS-u. Za čitanje i prijenos podataka razvijeno je 8 komunikacijskih modula: Za čitanje podataka s podređenih uređaja: IEEE 802.15.4 (osnovni BeeKON modul), Wireless M-BUS, impulsni ulaz i RS-485. Za prijenos podataka prema centru: dalekometni radio IEEE 802.15.4k, GPRS, Ethernet /ADSL i SD kartica. U slučaju prijenosa podataka prema centralnom računalu putem dalekometnog radia, korisnik je oslobođen plaćanja licenci, ali i bilo kakvih troškova prema teleoperaterima, čime se KONČAR AMI pozicionira ispred konkurencije.
Uređaj koji se montira neposredno uz brojilo koje očitava putem impulsa, serijske komunikacije ili Wireless M-busa, a šalje ih putem bežične mreže do Koncentratora. Podatke prikuplja sa svih vrsta brojila različitih proizvođača (brojila el. energije, vodomjera, plinomjera, i dr.). Koristi lokalnu BeeKON mrežu s frekvencijom 868 MHz, maksimalnim dometom od 1 km (slučaj bez prepreka) i po protokolu IEEE 802.15.4 za komunikaciju s nadređenim Koncentratorom. Autonomno se napaja ugrađenom baterijom čiji je životni vijek veći od 5 godina. Za primjenu u vlažnim uvjetima (na primjer u šahtovima), dostupna je izvedba u IP67 kućištu.
Pomoćni je uređaj koji se koristi za pojačavanje bežičnog signala u slučajevima kada je Koncentrator van dometa Registratora. Za komunikaciju koristi BeeKON mrežu, a napaja se iz zamjenjive baterije čiji je životni vijek veći od 5 godina. Može biti umrežen s maksimalno 10 poduređaja čime se značajno povećava domet Koncentratora, tj. veličina lokalne mreže.
Napredna RPMA (Random Phase Multiple Access) tehnologija omogućava prijem elektromagnetskih valova ispod razine šuma (do -170 dBm) čime je omogućeno pokrivanje više od 12 km s minimalnom snagom odašiljača (u zemljama sa NIST regulativom i preko 60 km).

Primjena tog sustava donosi i dodatne uštede i prednosti:

 • Neograničen prijenos podataka
 • Pokrivanje područja bez GPRS signala (radijus > 12 km LOS)
 • 4x manje potrošnja baterije u odnosu na GPRS
 • Puno manje vrijeme odziva
 • Velik broj uređaja po pristupnoj točci (> 10000)
 • Bez troškova prijenosa podataka
 • Zajamčena sigurnost podataka
 • Standardizirano IEEE 802.15.4k rješenje
Kontaktirajte nas

Primijenite napredna mjerenja odmah, uživajte u povratu ulaganja zauvijek.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili želite saznati više informacija o našim prozvodima, slobodno nas kontaktirajte ! Rado ćemo Vam odgovoriti u najkraćem roku.
Kontaktirajte nas