Prijava | telefon: +385 1 3655 900 | faks: +385 1 3655 550 | inem@koncar-inem.hr
/Vijesti
Vijesti2018-03-12T14:44:36+02:00

Sustav uzbude HE Vrhovo

Tijekom lipnja dijelatnici KONČAR INEM-a sudjelovali su u nadzoru nad montažom i puštanju u pogon sustava uzbude generatora G2 na HE Vrhovo u Sloveniji. Radi se o drugom od ukupno tri isporučena sustava uzbuda za generatore nazivne snage 14,3 MVA u sklopu projekta obnove sustava upravljanja, uzbude i vlastite potrošnje HE Vrhovo. Prvi sustav uzbude uspješno je pušten u rad prošle godine, a puštanje u pogon trećeg sustava planirano je do konca ove godine. KONČAR INEM je sudjelovao u projektu kao podizvoditelj tvrtke C&G d.o.o. Ljubljana.

Bitno je naglasiti da se radi o zamijeni starih analognih Končarevih sustava uzbude s novim digitalnim sustavima čime se nastavlja uspješna suradnja s investitorom, Savskim Elektrarnama Ljubljana, d.o.o., kao i kontinuitet prisutnosti na objektima donje Save.

18. srpnja 2019.|

Pilot projekt “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”

Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica te član Uprave KONČAR – Elektronike i informatike Zvonimir Jurin, 15.srpnja svečano su potpisali Sporazum o provedbi pilot projekta “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”.

U sklopu projekta implementirat će se testni sustav „pametnog grada“ (Smart Cities) s vizualizacijom podataka za građane, koji će omogućiti prikupljanje podataka o potrošnji svih energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, podataka o prikupljenom otpadu te stanja na parkiralištima.

Sustav se temelji na integriranom rješenju OiV-a te KONČAR – Elektronike i informatike koji koristi OIV Smartino IoT (LoRa WAN) tehnologiju za prijenos podataka i KONČAREV softver MARS za obradu i vizualizaciju podataka.

Sustav omogućuje prihvat podataka iz uređaja različitih proizvođača, nadzor i upravljanje korištenjem radijske mreže LoRaWAN male snage čime se omogućuje korištenje i baterijski napajanih uređaja, a svi podatci dostupni su poslovnim sustavima gradskih tvrtki, a po potrebi i građanima.

Navedena tehnologija pokriva široki spektar primjene od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanje i nadzor javnom rasvjetom, senzora kvalitete zraka, zauzetost parkirališta, senzora za praćenje vodostaja, senzora temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja te dodatno omogućuje integraciju drugih tehnologija, odnosno omogućuje integraciju postojećih krajnjih uređaja u LoRaWAN ekosustav.

16. srpnja 2019.|

Sustavi besprekidnih napajanja za Hidroelektranu Đale

Društvo KONČAR – Elektronika i informatika d.d. (INEM) proizvelo je i uspješno provelo završna tvornička ispitivanja sustava besprekidnih napajanja za Hidroelektranu (HE) Đale u sklopu projekta koji je ugovorio KONČAR – Inženjering za energetiku i transport s HEP Proizvodnjom.

Riječ je o šest sustava besprekidnih napajanja, od kojih je jedan dvostruki redundantni sustav ±220 VDC svaki s tri modularna tiristorska ispravljača tipa LH 220V, 50 A i vlastitom centralnom mikroprocesorskom upravljačkom jedinicom. Jedan sustav ±48 VDC bit će povezan sa sustavom ±220 VDC preko DC/DC pretvarača, a jedan sustav -48 VDC svaki s tri modularna VF ispravljača tipa BFS 48 V, 50 A, kao i tri sustava besprekidnog izmjeničnog napajanja za napajanje POSIS-a, ICT-a i PROCIS-a.

Zamjenom sustava besprekidnih napajanja poboljšat će se funkcionalnost, sigurnost i raspoloživost novih uređaja za upravljanje, signalizaciju, zaštitu, mjerenje, regulaciju, nužnu rasvjetu, informatičku i telekomunikacijsku opremu čija zamjena je predviđena po završetku rekonstrukcije svih sustava napajanja.

INEM HE Đale
20. svibnja 2019.|