Pilot projekt “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”

Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica te član Uprave KONČAR – Elektronike i informatike Zvonimir Jurin, 15.srpnja svečano su potpisali Sporazum o provedbi pilot projekta “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”.

U sklopu projekta implementirat će se testni sustav „pametnog grada“ (Smart Cities) s vizualizacijom podataka za građane, koji će omogućiti prikupljanje podataka o potrošnji svih energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, podataka o prikupljenom otpadu te stanja na parkiralištima.

Sustav se temelji na integriranom rješenju OiV-a te KONČAR – Elektronike i informatike koji koristi OIV Smartino IoT (LoRa WAN) tehnologiju za prijenos podataka i KONČAREV softver MARS za obradu i vizualizaciju podataka.

Sustav omogućuje prihvat podataka iz uređaja različitih proizvođača, nadzor i upravljanje korištenjem radijske mreže LoRaWAN male snage čime se omogućuje korištenje i baterijski napajanih uređaja, a svi podatci dostupni su poslovnim sustavima gradskih tvrtki, a po potrebi i građanima.

Navedena tehnologija pokriva široki spektar primjene od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanje i nadzor javnom rasvjetom, senzora kvalitete zraka, zauzetost parkirališta, senzora za praćenje vodostaja, senzora temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja te dodatno omogućuje integraciju drugih tehnologija, odnosno omogućuje integraciju postojećih krajnjih uređaja u LoRaWAN ekosustav.