Plin

Daljinsko očitanje plina nosi seriju izazova za cijeli lanac distribucije i opskrbe. Od izazova protuexplozivne izvedbe sustava, do očitanja korektora ili nominacije potrošnje, KONČAR ima svoja rješenja.

Impulsni čitač integriran s radio modulom znatno pojednostavljuje instalaciju (nema potrebe za ex kaliranjem), napredni komunikacijski sustavi osiguravaju domet do najzabačenijih lokacija uz minimalne troškove prijenosa podataka, a integracija sa očitanjem drugih energenata donosi dodatne uštede.

Dugoročne uštede

Manji troškovi očitanja.

Jednostavnost

“Click-on” instalacija.

Kontrola

Nadzor nad sustavom i automatizacija.

Integracija s naplatom

Veća kvaliteta usluge.

Za komunalne tvrtke

KONČAR AMI koristan je za komunalne tvrtke koje trebaju podlogu za napredan nadzor procesa i učinkovito upravljanje.

Za krajnjeg korisnika

KONČAR AMI također je od izuzetne koristi za krajnjeg korisnika koji želi smanjiti troškove, spriječiti nepotrebne gubitke te uštedjeti.

Zašto odabrati KONČAR AMI ?

 • Minimalni troškovi uz korištenje dalekometnog radia, postojeće GPRS ili Ethernet mreže
 • Interoperabilnost – očitanje mjerne opreme drugih proizvođača
 • Integracija sa drugim sustavima (naplata, krovni Energetski informacijski sustav E2)
 • Mogućnost Web hostinga
 • Automatsko slanje prilagođenih izvještaja i alarma
 • Minimalni CAPEX i OPEX troškovi
 • Hrvatski proizvod

Tehnički opis

KONČAR AMi sastoji se od sljedećih komponenti:

Programski paket za prikupljanje, pohranjivanje, obradu i vizualizaciju mjernih podataka, a sve s ciljem potpunog nadzora nad potrošnjom energije kao osnovnog preduvjeta za uštede. U punoj funkcionalnosti dostupan je putem internetskog preglednika. U slučaju ugovaranja Web Hosting usluge, smanjuju se troškovi implementacije (nema ulaganja u servere i mrežnu opremu) i operativni troškovi jer mi preuzimamo brigu o održavanju sustava.
Modularni uređaj koji prikuplja podatke s Brojila, Registratora ili Obnavljača signala te ih prenosi prema MARS-u. Za čitanje i prijenos podataka razvijeno je 8 komunikacijskih modula: Za čitanje podataka s podređenih uređaja: IEEE 802.15.4 (osnovni BeeKON modul), Wireless M-BUS, impulsni ulaz i RS-485. Za prijenos podataka prema centru: dalekometni radio IEEE 802.15.4k, GPRS, Ethernet /ADSL i SD kartica. U slučaju prijenosa podataka prema centralnom računalu putem dalekometnog radia, korisnik je oslobođen plaćanja licenci, ali i bilo kakvih troškova prema teleoperaterima, čime se KONČAR AMI pozicionira ispred konkurencije.
Uređaj koji se montira neposredno uz brojilo koje očitava putem impulsa, serijske komunikacije ili Wireless M-busa, a šalje ih putem bežične mreže do Koncentratora. Podatke prikuplja sa svih vrsta brojila različitih proizvođača (brojila el. energije, vodomjera, plinomjera, i dr.). Koristi lokalnu BeeKON mrežu s frekvencijom 868 MHz, maksimalnim dometom od 1 km (slučaj bez prepreka) i po protokolu IEEE 802.15.4 za komunikaciju s nadređenim Koncentratorom. Autonomno se napaja ugrađenom baterijom čiji je životni vijek veći od 5 godina. Za primjenu u vlažnim uvjetima (na primjer u šahtovima), dostupna je izvedba u IP67 kućištu.
Pomoćni je uređaj koji se koristi za pojačavanje bežičnog signala u slučajevima kada je Koncentrator van dometa Registratora. Za komunikaciju koristi BeeKON mrežu, a napaja se iz zamjenjive baterije čiji je životni vijek veći od 5 godina. Može biti umrežen s maksimalno 10 poduređaja čime se značajno povećava domet Koncentratora, tj. veličina lokalne mreže.
Napredna RPMA (Random Phase Multiple Access) tehnologija omogućava prijem elektromagnetskih valova ispod razine šuma (do -170 dBm) čime je omogućeno pokrivanje više od 12 km s minimalnom snagom odašiljača (u zemljama sa NIST regulativom i preko 60 km).

Primjena tog sustava donosi i dodatne uštede i prednosti:

 • Neograničen prijenos podataka
 • Pokrivanje područja bez GPRS signala (radijus > 12 km LOS)
 • 4x manje potrošnja baterije u odnosu na GPRS
 • Puno manje vrijeme odziva
 • Velik broj uređaja po pristupnoj točci (> 10000)
 • Bez troškova prijenosa podataka
 • Zajamčena sigurnost podataka
 • Standardizirano IEEE 802.15.4k rješenje
Kontaktirajte nas

Primijenite napredna mjerenja odmah, uživajte u povratu ulaganja zauvijek.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili želite saznati više informacija o našim prozvodima, slobodno nas kontaktirajte ! Rado ćemo Vam odgovoriti u najkraćem roku.
Kontaktirajte nas